Cinema REPER - „Filmele care mă fac mai bun”

Prima ediție a festivalului Cinema REPER - „Filmele care mă fac mai bun”, parte a unui amplu proiect de mentorat cultural, are loc în perioada 7-17 aprilie 2014 la București, la inițiativa Fundației Culturale Art Promo. Nu mai puțin de 25 de filme cu potențial educațional, destinate adolescenților și nu numai, vor fi proiectate în regim de gratuitate la Muzeul Național al Țăranului Român, sala Horia Bernea.

 

În programul primei ediţii Cinema REPER se regăsesc atât filme-cult, capodopere ale cinematografiei mondiale, precum La Strada (1954), Băieţii din strada Pal (The Boys from Paul Street,1969) sau Carele de foc (Chariots of Fire,1981), dar și lung-metraje mai recente însă nu mai puțin cunoscute, ca Tărâmul visurilor (Beasts of the Southern Wild, 2012) sau Paradisul spulberat (The Broken Circle Breakdown, 2012). Programul complet al proiecțiilor este disponibil online pe site-ul festivalului: www.cinemareper.ro

 

„Ce poate fi mai ispititor decât să vezi sau să revezi capodopere, fără de care viața e mai săracă, mai puțin poetică, mai puțin luminoasă și, mai ales, mai banală și mai anostă? La prima călătorie în Occident, după 1989, un prieten francez îi spunea unui compatriot, care urma să-mi fie ghid în mult-râvnitul periplu european: <<Ce bucurie mai mare decât să fii părtaș la fericirea celui care descoperă lucrurile la care doar a visat, sau nici nu le bănuia?>> Așa mă voi simți și eu alături de cei care-mi vor îngădui privilegiul să le fiu călăuza într-o lume fascinantă, a celei de-a 7-Arte, cu majusculă”, spune Irina-Margareta Nistor, critic de film și autoarea selecției de filme pentru prima ediție Cinema REPER.

 

Proiectul de mentorat Cinema REPER este un proiect de educaţie prin cultură, mai precis de educaţie cu ajutorul filmului, şi nu o simplă iniţiativă de educaţie cinematografică. Cinema REPER urmăreşte relevarea valorilor umane perene prin intermediul limbajului cinematografic, folosirea „filmului reper” (filmul cu valoare artistică şi valoare moral-existenţială) ca pe un mijloc al descoperirii şi al transformării de sine care să ne ajute să răspundem la marile întrebări ale existenţei, să înlocuiască pe a avea cu a fi, să ne facă mai buni, mai generoşi, mai solidari, mai<< atenţi la cel de lângă noi, să păstreze şi să valorifice trecutul, să repună în drepturi normele morale moştenite, să stimuleze imaginaţia morală, să aducă în faţa spectatorului, pe lângă istoria, tradiţiile, moştenirea spirituală şi culturală proprie, şi pe acelea ale altor popoare, să devină un mijloc al cunoaşterii şi al acceptării reciproce.

 

Cinema REPER se desfăşoară în regim de gratuitate în săli de spectacol, în şcoli, în penitenciare şi în oricare alte spaţii în care copii, adolescenţi, tineri, persoane cu probleme speciale, sau private de libertate pot beneficia de întâlnirea cu filme reper şi cu mentori pentru împlinirea scopului mai sus amintit.

 

Cinema REPER este un proiect original, ambiţios şi de anvergură care vizează folosirea filmului nu doar ca produs estetic ci şi ca vehicul al valorilor morale, deci ca instrument al unei duble formatări la nivel liceal. Eficienţa unui asemenea demers este fără îndoială condiţionată de implementarea lui la nivel naţional şi de durabilitatea sa în timp”, este de părere criticul de film Cristina Corciovescu.

 

În programul primei ediții Cinema REPER, ce va avea loc în perioada 7-17 aprilie, la Muzeul Național al Țăranului Român, sala Horia Bernea,proiecţiile de la orele 11, 12, 15.30 sunt dedicate elevilor. Participarea altor categorii de spectatori este posibilă în limita locurilor disponibile. În perioada 7-11 aprilie, filmele de la 15.30 vor fi prezentate de critici de film şi vor fi urmate de discuţii. Proiecţiile de seară sunt pentru publicul general. Accesul la toate proiecţiile este gratuit.

 

Informaţii despre filmele din program cât şi rezervările pentru proiecţiile dedicate elevilor, la telefon: 0728873269 ; 0744187384 ; e-mail: office@cinemareper.ro

 

 

Festivalul Cinema REPER este organizat de Fundația Culturală Art Promo cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Parteneri: NOI Media Print, Muzeul Național al Țăranului Român, Independența Film, Asociația Rost, RO IMAGE.

Partener media principal: Digi24.

Parteneri media: Cinemagia, Șapte Seri, Orașul Meu, AaRC, Zile și nopți, CineFan.

About the Author

Etiam malesuada velit bibeum donec sit amet orci augue sed tristique amet risus. Mollis malesuada. Quis quis nulla. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia.