"Cinereper e o idee, pe care, in principiu, o aveam cu totii, plutea in aer, dar nu ne-a dat prin minte s-o aplicam. Ii invidiez pe initiatori. Ce poate fi mai ispititor decat sa vezi sau sa revezi capodopere, fara de care viata e mai saraca, mai putin poetica , mai putin luminoasa si mai ales mai banala si mai anosta?  La prima calatorie in occident, dupa 1989, si dupa mineri, un prieten francez ii spunea unui compatriot, care urma sa-mi fie ghid in mult ravnitul peripluu european: Ce bucurie mai mare decat sa fii partas la fericirea celui care descopera lucurile la care doar a visat, sau nici nu le banuia? Asa ma voi simti si eu alaturi de cei care-mi vor ingadui privilegiul sa le fiu calauza intr-o lume fascinanta, cea a celei de-a 7-Arte, cu majuscula."

 

 

 

 

Irina Margareta - Nistor termină în 1980, ca absolvent de franceza-engleza, Universitatea din Bucureşti, cu lucrarea de diplomă intitulată, "Cocteau şi Poezia cinematografică". Din acelaşi an, începe să lucreze la Televiziune, mai întâi ca redactor şi apoi ca realizator. Aici subtitrează peste 500 de pelicule, programe şi piese de teatru şi concepe şi prezintă emisiunile: "Video-Ghid", "Serialul Serialelor", "Ecranul", "Spot cinematografic" şi "Cine-lexicon".

 

Montează o serie de docu-drame "Istoria se repetă", o trecere în revistă a anilor 1957, 1958 şi 1959, pornind de la anul apariţiei televiziunii în România, face un portret Toma Caragiu, şi un altul despre D.I . Suchianu, un film - studiu despre "Impactul serialului Dallas asupra românilor". Urmează cursurile Seminarului de la Salzburg unde studiază cu Alan J. Pakula şi participă la 8 ediţii ale Forumului European de Cinema şi Televiziune unde prezintă lucrări de specialitate. Realizează, în 1993, în franceză, pentru canalul internaţional TV5 , programul "Cinematografia românească după 1989". Ia interviuri unor personalităţi precum Giuliano Gemma, Bernard Pivot, Alan J.Pakula, Frédéric Mitterrand , Rutger Hauer, Sam Karmann, Park Chan Wook, Anthony Minghella, Yann Tiersen, Jean-Claude Carričre, Julie Délpy, Grace Zabriskie, Pim Van Hoeve, Michael Nyman, Bruce Beresford, Peter Greenaway, Charles Aznavour, K. Zanussi sau Francis Ford Coppola precum şi multor diplomaţi străini acreditaţi la Bucureşti.

 

Comentează, din studio, în direct, premiile "César", decernările de la Cannes şi premiile BAFTA pentru HBO, dar şi Tribut Eroilor - spectacol în memoria victimelor de la 11 septembrie, precum şi ediţia a 75-a a decernării Premiilor Oscar. Colaborează ca invitat la Radio Delta RFI, Radio 21, Uniplus, Pro FM, Radio Guerrilla s.a. Între 1991-1996 predă engleza la Academia de Muzică din Bucureşti, pe post de conferenţiar universitar.

 

Leave a comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.