all
Documentar-Lung-Metraj
An: 
2003
The Story of the Runaway Gulag / Evadat din Gulag

În legătură cu acest film trebuie să știm că:
- filmul documentar Evadat din Gulag este un film despre un erou anti-comunist georgian, un splendid cavaler;
- Georgia are o impresionantă istorie eroică;
- eroul filmului, Ciabua Amiredjibi, este prinţ dintr-o familie al cărei arbore genealogic are peste 50 generaţii.
Deci filmul are date suficiente ca să pară pentru unii un film ştiinţifico-fantastic. Dar nu. Filmul este un film documentar, despre un erou adevărat, despre un prinţ adevărat, al unui adevărat popor, poporul georgian.
Acest film despre Ciabua este făcut de unul dintre fiii săi, Kutsna Amiredjibi, de meserie regizor, în prezent director al Operei din Tbilisi. Filmul a fost făcut în 2003, cînd Ciabua avea 82 ani şi avea un cancer localizat în gît, care îl slăbise foarte tare. În film sînt prinse aproape ultimele cuvinte ale prinţului Ciabua Amiredjibi, pentru că imediat după terminarea filmărilor a fost operat. A scăpat de cancer, s-a înzdrăvenit şi a mai trăit 10 ani, dar nu a mai putut vorbi. În 2010, prinţul a fost călugărit sub numele David. A murit luna trecută, pe 12 decembrie 2013.
În rolul lui Ciabua Amiredjibi, în scenele de reconstituire joacă însuşi fiul lui, regizorul, nu pentru că ar fi ţinut să facă asta, dar pentru că nu a găsit pe cineva mai potrivit ca asemănare.
Este un film despre cîteva dintre evadările lui, care nu au nimic de-a face cu disperarea, cu dezertarea sau cu abandonul, ci sînt acte de demnitate personală, de demnitate georgiană şi de demnitate umană. Dovadă că, atunci cînd a avut posibilitatea să rămînă în Germania Federală, nu a făcut-o, pentru că, deşi asta reprezenta evadarea deplină, el nu a vrut să îşi părăsească patria şi pe cei iubiţi. (Răzvan Codrescu)